Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ferdinand Tyrolský milující a vládnoucí – recenze k výstavě NG v Praze

Právě probíhá výstava v Národní galerii ve Valdštejnské jízdárně v Praze, kterou by neměl minout žádný milovník našich starších dějin - Arcivévoda Ferdinand II.Habsburský.Renesanční vladař a mecenáš mezi Prahou a Innsbruckem. 

V roce 2017 uplynulo 470 let od doby, kdy syn českého a uherského krále Ferdinanda I. arcivévoda Ferdinand II. Habsburský, zvaný Tyrolský (1529–1595) přijel do Čech jako místodržitel. V témže roce si připomínáme i výročí 450 let, kdy se arcivévoda ujal vlády nad Tyrolskem. Významná jubilea se stala podnětem k uspořádání rozsáhlé výstavyFerdinand II. 450 Jahre Tiroler Landesfürst na zámku Ambras v Innsbrucku, a následné výstavy v Národní galerii v Praze. Obě vznikly ve spolupráci Kunsthistorisches Museum Wien s Národní galerií v Praze a Ústavem dějin umění Akademie věd České republiky.

Ferdinand byl významným mecenášem a sběratelem umění, jeho stavby Letohrádek Hvězda a úpravy Pražského hradu navždy změnily tvář naší metropole, jeho sbírky nalezly místo na zámku Ambras v Tyrolsku, jeho činnost místodržitele českého krále ovlivnila na čas celý běh státní správy, skromnější byly jeho vavříny válečné, o to více však vynikl jeho cit milostný, kdy naprosto ojediněle uzavřel morganatický sňatek s paní Filipinou Welserovou, čímž nepředstavitelně překročil normy stavovské i společenské své doby. Ferdinand byl dle mého pohledu určitým předstupněm a předzvěstí doby rudolfínské, kdy naše země rozkvetly do nebývalé krásy a staly se načas jedním z center evropské politiky.

Prostor výstavy je koncepčně členěn do velkého ústředního prostoru, ze kterého je možno vstupovat do bočních místností, kde jsou umístěny artefakty osvětlující aspekty mládí vladaře, jeho vlády, vztahů, smrti, uměleckého působení u nás i v Tyrolsku. Vprostřed sálu jsou umístěny brnění a slavnostní oděvy jako doklad dvorní reprezentace, na konci sálu jsou artefakty z kabinetu kuriozit a produkce knižní, na galerii pak doklady dvorských slavností.

Návštěvník výstavy tak pozná osobnost Ferdinanda v celé jeho šíři, kdy se dotýkáme všech významných stránek jeho soukromého i veřejného života. Přičemž se dochovalo relativně mnoho předmětů jeho osobních či přímo s ním spjatých, což je u osobností jeho doby dosti mimořádné. Za významné exponáty považuji vystavené právní dokumenty z počátku vlády krále Ferdinanda I a královny Anny a brnění a oděvy z rakouských sbírek. Diváci tak spatří více než tři stovky exponátů různého druhu, od obrazů přes vzácné předměty uměleckého řemesla, renesanční zbroje, cenné listiny včetně vlastnoručního dopisu arcivévody, až po přírodniny a kuriozity z jeho sbírek nebo předměty osobní potřeby arcivévody a jeho rodiny. Více než polovina exponátů byla zapůjčena ze zahraničních sbírek, většinou tak půjde o zcela unikátní příležitost spatřit je v České republice. Podobně mimořádné jsou i některé zápůjčky z českých institucí.

 

Výstavu je možné navštívit i se staršími dětmi, které mohou být prostřednictvím zvláštních panelů a her zasvěceni do dobových reálií. Je připraven i doprovodný program a přednášky.

Mohu vřele doporučit návštěvu této výstavy. Poznejme tuto mimořádnou osobnost, která ještě nebyla u nás v takové šíři představena a rozplétejme spolu s tvůrci výstavy zákulisí rodinných a politických vztahů habsburské dynastie v 16. a 17. století a jejich vztahy s Tyrolskem a Čechami.

 

Datum konání: 03.11.2017 - 25.02.2018.

 

http://www.ngprague.cz/exposition-detail/arcivevoda-ferdinand-ii-habsbursky-renesancni-vladar-a-mecenas-mezi-prahou-a-innsbruckem/

Fotografie: NG v Praze

Autor: Ladislav Kolačkovský | středa 29.11.2017 22:28 | karma článku: 16,81 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik