Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matčin sen na Olšanech – pravdivý příběh jedné hrobky

Olšanské hřbitovy skrývají hned vedle hlavního vchodu sousoší tzv.Matčin sen od Františka Rouse (hrobka rodiny Hrdličků, VI - 6b). Snad kolem žádné hrobky není tolik legend a mýtů nekriticky přebíraných i do odborných prací.......

 

Málokterý návštěvník Olšanských hřbitovů v Praze mine bez povšimnutí největší sousoší tohoto hřbitova. Je hned vedle hlavního vchodu a je zvané Matčin sen. Sousoší představuje matku zlomenou žalem ze smrti syna, kterou utěšuje její muž. Matka drží za ruku syna v uniformě. Anděl stojící za synem již otevírá dveře na věčnost. Černou mramorovou hrobku zbudovala firma Pupp a Škarka, sochy z bílého mramoru vytvořil František Rous.

V podstatě hned po zbudování hrobky začalo být toto smuteční místo určitou atrakcí pro Pražany. Dostalo se i na pohlednice. Jde o výjimečnou hrobku a velmi sugestivní sousoší, které začalo vytvářet mnoho legend, které jsou přebírány dodnes i v odborném tisku, až se skutečnost téměř překryla. Předkládám ctěnému čtenáři příběh hrobky bez legend.

Hrobka se dostala i na dobové pohlednice, které lidé posílali z výletu do Prahy

Nejznámější pověst je o snu matky, která měla vidět syna vojáka zemřít na bojišti, syn měl však spáchat sebevraždu kvůli nešťastné lásce či dluhům v kartách a na sousoší podpírá matku sám císař František Jozef I.

Ve skutečnosti se jedná o hrobku rodiny soudního rady zemského soudu v Praze Aloise Hrdličky, jeho manželky Jindřišky a syna Jana. Syn Jan Hrdlička byl posluchačem druhého ročníku c. a k.  Konzulární akademie ve Vídni (dříve Orientální). Orientální akademie byla vysokou školou založenou Marií Terezií roku 1754 pro vzdělávání diplomatů Habsburské monarchie, existuje dodnes pod názvem Diplomatická akademie. Jedná se o vážený vzdělávací ústav s bohatou historií, Akademie byla jednou z prvních diplomatických škol na našem kontinentu. Ona pověst o vojákovi vznikla patrně díky uniformě, kterou má Jan. Dnešní návštěvníci mají uniformy spojené hlavně s bezpečnostními složka a armádou, ale v době úmrtí Jana měli v císařství svoje uniformy mj. i posluchači škol a civilní úředníci. Tradici civilních uniforem odstranila První republika. Tak tomu bylo i u diplomatů. Tradice uniforem diplomatů se v Evropě udržela mj. ze západních zemí ve Velké Británii a východních v Ruské federaci. U nás je to již desítky let věc zcela neznámá. Ostatně informace o posluchači Akademie je uvedena i na hrobce.

Posluchač Konzulární akademie, nikoliv voják. Text na hrobce

Jan dle oficiálního úmrtního oznámení zemřel na zápal plic (25.5.1900), bohužel to byla častá příčina smrti i mladých lidí tehdy, ale i dnes. Nic nenaznačuje sebevraždu mladého muže a nelze ji nijak dokumentárně podepřít.

Úmrtní oznámení Jana

Dle Hřbitovní matriky VI, hřbitova na Olšanech, odd. I-VI (uložené v Archivu hl. m. Prahy ve fondu „MHMP, referát XIV“) jsou uvedena jména pohřbených v hrobce (Jan Hrdlička, Alois Hrdlička, Jindřiška Hrdličková – předčasně zemřelý syn, otec a matka) a navíc poznámka, podle níž by nikdo další již do hrobky pohřben býti neměl. Pověst o císaři podpírající matku je nejvíce absurdní. Jedná se bezpochyby o rodinné sousoší. Muž podpírající matku není císaři vůbec podobný (snad kromě tehdy běžných licousů), ale hlavně byla hlava státu zobrazována pouze na úředně schválených oficiálních portrétech a sochách. Je nepředstavitelné, aby si tehdy císaře někdo „dal na hrobku“ a ještě v domácím oděvu (sic!).

 

Foto zápisu ze Hřbitovní matriky VI, hřbitova na Olšanech, odd. I-VI (uložené v Archivu hl. m. Prahy ve fondu „MHMP, referát XIV“)

Sousoší je skutečně výjimečná funerální plastika a stojí za pozornost a návštěvu. Jistě bude dál žít městská pověst o nešťastné lásce mladého muže, ale domnívám se, že smutný příběh je zajímavý i ve skutečnosti bez císařských příkras a karetních dluhů. Jistě by rodina Hrdličků chtěla, aby je lidé znali bez nánosů bajek a legend.

 

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 18.8.2017 10:34 | karma článku: 33,61 | přečteno: 5718x
  • Další články autora

Ladislav Kolačkovský

Sv. Jana Nepomucký a bájný jednorožec s kanovníkem

U katedrály sv. Víta v Praze nalezneme zajímavou památku. Je to nejen připomínka sv. Jana Nepomuckého, ale i dávno zapomenutého kanovníka 18. století - sakristána Václava Křečinského.

13.4.2024 v 20:59 | Karma: 16,79 | Přečteno: 287x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rokokový unikát na arcibiskupském paláci v Praze – erb arcibiskupa hraběte z Příchovic

Na severní straně poblíž hlavní brány Pražského hradu je Arcibiskupský palác, který byl vystavěn jako sídlo pražských arcibiskupů. Zdobí ho heraldicky a umělecky unikátní rokokový erb, který stojí za bližší prohlídku.

7.4.2024 v 17:04 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Poslední hrabě Silva – Tarouca – prostý služebník boží Vincenc z Průhonic

Rod Silva-Tarouca se proslavil na zámku Průhonice a Čechy pod Kosířem. Jako mecenáši umění a zakladatelé botanických zahrad a parků. Jaké však byly osudy posledních příslušníků tohoto rodu?

6.4.2024 v 21:30 | Karma: 19,84 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i teta slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma: 19,80 | Přečteno: 535x | Diskuse| Kultura

Ladislav Kolačkovský

Dominikána není jen moře a Survivor – místokrálové a kapitáni Santa Dominga

Letošní soutěž Survivor probíhá v Dominikánské republice a jistě mnoho obyvatel naší země v létě zamíří do tamní turistické destinace. Kdysi to však byla součást místokrálovství Nové Španělsko a generální kapitanát.

23.3.2024 v 14:55 | Karma: 15,70 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,46
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik