Podpořit R.Bangu by měl zejména Ortel

Jsem dalek od tvorby Ortelu i pana Bangy. Nelahodí mému hudebnímu sluchu ani jeden, stejně tak i nehledám zábavu na vyčpělém Slavíkovi, ale jsem nucen vyjádřit se k reakcím na bojkot p. Bangy při udělení ceny Ortelu.

Okolnosti jsou všem dostatečné známé. Není je nutné opakovat a osvětlovat. Dlouho dobu mě nechala celá věc zcela chladným jako další skandálek této estrády, ale více méně náhodně jsem se podíval na FB profil pana Bangy a zejména reakce a příspěvky na jeho stránce. Tam jsem doslova ustrnul v němém úžasu.

Nevěděl jsem, že může být na jednom místě tolik nenávisti, zloby a otevřeně rasistických projevů. Příval a příboj vulgarit, výzev k zabití jeho i jeho rodiny, výkřiky od sličných slečen, že sklidil za vítr bouři.....I když pískal v sále a odešel, tak snad za tento vítr má být trestem okamžitá deportace do koncentračního tábora, který by měl být rychle kvůli němu obnoven, aby bylo dosaženo konečného řešení? Nad těmi výkřiky by mělo být poněkud nevolno všem lidem aspoň s troškou empatie a lidské slušnosti, bez ohledu na hudební vkus a stranickou příslušnost.

Podstata celé kauzy je v oněch vskutku odporných a nedůstojných útocích na pana Bangu. V posledních dnech se někteří snaží celou věc stáčet na jakousi zástupnou debatu o lebkách na tričku Ortelu, že prý tomu Banga nerozumí. Ano, ano, lebky, tyto symboly smrti a zabíjení měly v odznaku mnohé úderné oddíly v první válce, nejen legionářské, ale i Rakousko-Uherské, používali je i „bílí“ Kornilovci a mnozí další. Možná je Ortel milovník legionářů, možná reenactingu ruské občanské války, možná má rád Řád lebky Petra Voka z Rožmberka, ale to přeci není podstatné. Trestem za neznalost má být také smrt z rukou vlasteneckého úderného oddílu?

Další zase předkládají p. Bangovi, že prý byly jeho texty vulgární, že prý popisuje ženský genitál a pohlavní akt vulgárními slovy. Je to snad podstatné? I zde má být trestem zabití, pro změnu z rukou vlasteneckého spolku pohlavní čistoty?

Jak jsem pochopil, mnozí nyní staví Ortel na piedestal vlastenecké tvorby, ba přímo i s Krylem ho srovnávají. Novodobí mučedníci vlasti.

Očekával bych tedy, že nyní vystoupí Ortel s veřejným prohlášením, kde odsoudí rasistické a vulgární slovní útoky vůči panu Bangovi jako něco co nepatří do repertoiru moderního českého národa, ze nějž se ve svých písních tolik bije.

Ono to totiž nepatří do repertoiru žádného slušného člověka, bez ohledu na občanství a národnost.

 

 

Autor: Ladislav Kolačkovský | středa 30.11.2016 15:25 | karma článku: 24,57 | přečteno: 1652x
  • Další články autora
  • Počet článků 286
  • Celková karma 17,06
  • Průměrná čtenost 918x
Vážení čtenáři, děkuji, že jste navštívili mé články. Přináším méně známé nebo i zapomenuté příběhy zejména z našich dějin. Vždy však podložené prameny a literaturou. Jsem také autorem historické publikace V lesku erbů. 

Seznam rubrik