Rok Zikmunda Wintra v Rakovníku

Tento rok si město Rakovník připomíná 170. let od narození historika a spisovatele Zikmunda Wintra (1846-1912). Autora monumentálního románu Mistr Kampanus, jeho život, dílo i odkaz přiblíží v průběhu celého roku mj. série výstav.

 

Zikmund Winter je nám znám ze školních škamen, v dnešní době již není jednou z ústředních postav dějin literatury či dějepisu. Nicméně si možná zaslouží více pozornosti, než je mu udělováno. Ve své době byl souputníkem a přítelem mj. Aloise Jiráska. Známým dějepiscem, který je považován za průkopníka „dějin každodennosti“, které jsou dnes v centru pozornosti historiků. Pražský rodák Zikmund Winter působil v letech 1874-1884 jako profesor zeměpisu a dějepisu na reálce v Rakovníku, právě zde se začal podrobně zabývat městskými knihami doby stavovského státu. Psal  odborné statě o životě a soudních procesech drobných řemeslníků, sloužících či studentů. Poznal tedy velmi podrobně život měst doby předbělohorské i doby následné.

Proč se o tohoto muže zajímat i dnes? Kromě jeho odborných publikací vytvořil román Mistr Kampanus o životě rektora pražského vysokého učení, a evropsky významného humanisty Jana Campana Vodňanského, v zlomové době stavovského povstání 1618, které nakonec také zažehlo hrůzy třicetileté války. Kampanus byl zastáncem kalicha a víry podobojí, za povstání se neangažoval politicky, v roce 1622 přestupuje ke katolictví. Po jeho smrti vstupuje na univerzitu jezuitský řád. Kampanus se stal symbolem oné doby, intelektuál, kterému se příčí násilí, chce si zachovat svojí morální integritu v hrůzné době, nakonec se zříká své víry a přesvědčení, aby snad zachoval zbytky toho, čemu věřil nebo sebe, ale končí tragicky. Velké dějiny ho neúprosně vtáhnou do svého soukolí a rozdrtí.

Situace, kterou museli řešit mnozí později, i po celé 20. století. Zvláště pak v dalších zlomových dobách našeho státu. Ne nadarmo vynikající televizní film Mistr Kampanus mohl vzniknout až v roce 1993, kdy scénář předtím ležel desítky let tzv. pod zámkem. Příliš připomínal dobu normalizační, podobně jako poslední díl legendárního TV filmu F.L. Věk.

I proto stojí Zikmund Winter za připomenutí a také návštěvu krásného města Rakovník v tomto roce.

Více zde: http://www.infocentrum-rakovnik.cz/rok-zikmunda-wintra/

Autor: Ladislav Kolačkovský | pátek 1.4.2016 7:56 | karma článku: 13,38 | přečteno: 197x